in

Jak rozpoznać dobrą kawiarnię?

Znalezienie dzisiaj kawiarni to żaden problem – są ich setki, szczególnie w centrach dużych miast. Jak się jednak okazuje: kawa kawie nierówna. Warto wiedzieć co wpływa na smak kawy oraz jak rozpoznać miejsca, gdzie podadzą nam dobrze zaparzony napój. Na co zwracać uwagę podczas szukania idealnej kawy?

Dobre ziarno to nie wszystko

Wiele właścicieli kawiarni i restauracji szczyci się tym, że posiadają wyjątkowe ziarna, które zaparzają dla klientów. Okazuje się jednak, że nawet najlepsze ziarno zaparzone w nieprawidłowy sposób będzie niesmaczne. Warto zwracać uwagę na detale. Na początek młynki: kawa powinna być mielona na bieżąco – dzięki temu uda się zatrzymać w niej jak najwięcej aromatów oraz olejków eterycznych. Jeśli kawa mielona jest „na zapas” możemy być pewni, że nie będzie ona smaczna. Druga ważna rzecz to czystość ekspresu – oczywiście tego również nie możemy sprawdzić, gdyż ekspresy czyści się po zamknięciu kawiarni. Regularne czyszczenie pozwala na zminimalizowanie osiadania kamienia wewnątrz, co ma kolosalny wpływ na smak kawy.

Kawa z mlekiem? Obserwuj dyszę!

Jeśli naszą ulubioną kawą jest latte czy cappuccino koniecznie zwróćmy uwagę na dyszę, na której przygotowywane jest mleko dla klientów. Jeśli jest ona czysta i lśniąca, oznacza to, że po każdym spienianiu jest czyszczona. Dzięki temu mleko nie gorzknieje, nie karmelizuje się. Oblepiona mlekiem dysza to znak, że należy zrezygnować z kawy, gdyż w tym miejscu nie wiedzą jak prawidłowo ją przygotować!

Sprawdź ofertę sklepu https://www.cafesilesia.pl i zapoznaj się z różnymi gatunkami kaw i akcesoriów do parzenia kawy

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

12 medali Biało-Czerwonych w Berlinie! W tym 5 zdobytych przez Polki

12 medali Biało-Czerwonych w Berlinie! W tym 5 zdobytych przez Polki

Ogród w szkle? Tak, to możliwe!